Jak snadno určím typ své pleti?

Jak snadno určím typ své pleti?

Víte, jaký je Váš typ pleti?


Jestli je něco jasné, pak to, že každý typ pleti je jiný. Aby mohla být pleť krásná, potřebuje tu správnou péči, která respektuje její vlastnosti. Pokud stále nad určením svého typu pleti trochu tápete, pomůžeme Vám k jeho nalezení právě v tomto článku. 

 

PROČ JE TAK DŮLEŽITÉ ZNÁT SVOU PLEŤ


Jedli byste potravinu, která vám nevyhovuje, jen proto, že je považovaná za zdravou? Stejné je to i s vaší pletí. To, že je nějaký kosmetický produkt například přírodní, neznamená, že po jeho použití bude Vaše pleť automaticky spokojená.


Abyste si mohli vybrat tu správnou péči pro svou pleť, je nezbytné naučit se své pokožce rozumět. 


JAKÝ JE VÁŠ TYP PLETI?


Tato lekce bude rychlá, ale důležitá, vezměte si k ruce klidně tužku a papír a udělejte si poznámky. Obecně lze říci, že můžeme identifikovat 5 typů pleti:


- Normální/smíšená: působí na první pohled vyrovnaně. Pokud máte pocit, že se v T-zóně (nos a čelo) trochu mastí, ale zarudnutí nebo pnutí není běžné, jedná se o váš typ pleti. Normální pleť obvykle bez problémů přijímá většinu účinných látek používaných v přírodní kosmetice. Ale péči nezanedbávejte! Normální až smíšená pleť také potřebuje pravidelnou a kvalitní péči.


- Mastná pleť: Máte celý den pocit mastnoty v obličeji? Objevují se vám často pupínky nebo rozšířené póry? Pak čtěte dále. Znamená to, že vaše mazové žlázy pracují o něco více, než by měly. Produkují nadbytečný maz, který ve směsi s nečistotami a odumřelými kožními buňkami vede k  ucpávání pórů. V ideálním případě byste měli používat vyrovnávací čisticí přípravek, který reguluje tvorbu mazu a odstraňuje nečistoty z pleti, spolu s hydratačním krémem s lehkou texturou

Foto: Mastná pleť (zdroj: Goodhousekeeping uk)

- Suchá: Zarudnutí, pocit pnutí, šupinatění - zní vám to povědomě? To proto, že vaše pleť je suchá, tj. nevytváří dostatek mazu. Za normálních okolností bývá suchá pleť tenčí a vrásky jsou tak výraznější. Ale nepropadejte panice, na všechno existuje řešení v podobě  pravidelné péče s vyživujícími krémy


Foto: Suchá pleť (Zdroj: Gladskin.com)

- Citlivá: Ať už je vaše pleť normální, mastná nebo suchá, může být také citlivá. Obvykle citlivá pleť rychle reaguje na vnější vlivy, takže potřebuje šetrné produkty, které ji pomohou zklidnit. Při volbě produktů se zaměřte na složení - preferujte výrobky bez vody (=bez dráždivých konzervantů) a s menším množstvím jednotlivých surovin ve složení (=nižší riziko, že bude obsažená surovina, která může pleť podráždit). 


- Dehydratovaná: Na první pohled může vypadat jako suchá pleť, ale je v tom velký rozdíl. U dehydratované pleti spočívá problém v tom, že jí chybí vlhkost, nikoliv maz, jako je tomu u suché pleti. Základní pomoc pro dehydrovanou pleť: Hlídejte si pitný režim a poohlédněte se po kosmetice bohaté na vitamíny a antioxidanty: Například vitamín C vám dodá zářivost a vitalitu a vy budete zářit.


Jaký Váš typ pleti? Podělte se s námi o své zkušenosti prostřednictvím Instagramu či Facebooku - těšíme se na vaše zprávy!

 



Zpět na blog